Integral Pro zaprawa z mocą natury #1

Integral Pro

Integral Pro to mikrobiologiczna zaprawa nasienna, której aktywną formą jest szczep MBI600 bakterii Bacillus amyloliquefaciens. Preparat przeznaczony jest do stosowania w ochronie rzepaku ozimego oraz rzepaku jarego przed suchą zgnilizną kapustnych. Środek działa również jako stymulator naturalnych mechanizmów obronnych roślin, dzięki czemu zmniejsza szkody powodowane przez pchełki w rzepaku.

I tyle dowiemy się z etykiety stosowania środka ochrony roślin Integral Pro. Powyższy opis w pełni charakteryzuje preparat, co za zawiera i gdzie można go stosować lecz czy na pewno?

Naturalne organizmy mają moc – 12,8 ml na hektar.
Jedynie tyle potrzeba aby Twoja uprawa była bezpieczna i zdrowa.

Nasiona rzepaku ozimego
Nasiona rzepaku

Jestem ciekaw czy spodoba wam się moje podejście do środków ochrony roślin?

Od kilku lat tworzę dla Ciebie i też dla Ciebie drogi czytelniku wyszukiwarkę środków ochrony roślin. Mimo pozytywnych opinii nadal czegoś mi w niej brakuje. Dużo się w niej dzieje ale nie widać tego na pierwszy rzut oka. Zdaje sobie doskonale sprawę, że nikt każdego dnia nie przegląda całego wykazu środków więc mam pomysł na przybliżenie nowości jakie się pojawiają i z pewnością nie zabraknie mi tematów. W końcu warto wiedzieć jak działa to co stosujemy, a może ważniejsze okazać się dla czego nie zadziałało !

Lek dla roślin Integral Pro jest pierwszą zaprawą do zabezpieczenia nasion rzepaku jarego i w najbliższej przyszłości jedyną zaprawą w rzepaku ozimym z racji wycofania substancji aktywnej tiuram.

Dalsza część oparta jest badaniach przeprowadzonych przez Uniwersytet Wisconsin w USA.
Zapewniam, że bakterie Bacillus amyloliquefaciens z pewnością was zainteresują.

Leki dla roślin !!!

Zanim przyjrzymy się naszemu bohaterowi Bacillus amyloliquefaciens zastanówmy się nad tym określeniem środki ochrony roślin. Prawdziwe jest określenie „ochrona” gdyż chronimy rośliny przed różnymi czynnikami szkodliwymi. Pamiętajmy że oprócz ochrony leczymy rośliny o czym więcej tutaj. W tym przypadku zaprawy nasienne możemy potraktować jako szczepionki. Posiadając wiedzę o tym, że dane zagrożenia wystąpią zabezpieczamy ziarno aby siewki miały lepsze warunki wzrostu i nie były narażone na choroby w bardzo wrażliwej dla siebie fazie początkowego rozwoju.   

Bacillus amyloliquefaciens co to ?

Bacillus amyloliquefaciens (BAA) jest bakterią żyjącą i rozwijającą się w strefie przykorzeniowej roślin zwanej ryzosferą. Bakteria ta występuje powszechnie w glebach na całym świecie. Bakterie BAA najlepiej rozwijają się w warunkach sprzyjającym rozwojowi roślin ( umiarkowane temperatury oraz wilgotnej glebie).

BBA rozwija się wokół rozwijających się korzeni w punktach gdzie się rozgałęziają. Następnie bakterie BAA rozprzestrzeniają się wzdłuż powierzchni korzenia. Bakterie Bacillus amyloliquefaciens odżywiają się związkami organicznymi wydzielanymi przez rośliny do ryzosfery takimi jak cukry, aminokwasy i witamin. W zamian BAA wytwarzają związki poprawiające wzrost roślin, które pobierają je przez korzenie. Mówimy tu o symbiozie, gdzie bakterie BAA zabierając coś rośliną w zamian wspomagają ich wzrost.

Z przykrością lecz w Polsce BAA można stosować jedynie w rzepaku natomiast inne szczepy BAA moją wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem sprawdzają się w uprawie winogron, sałaty, ziemniaka, soi, truskawki, kabaczka, warzywach owocowych, owocach ziarnkowych, trawach ozdobnych, szkółkach i uprawach pod osłonami.

Nie powinno to dziwić, z racji tego że występują one we wszystkich glebach od milionów lat.

Bacillus amyloliquefaciens jak działa?

Bacillus amyloliquefaciens kontroluje patogeny glebowe konkurując z nimi o składniki pokarmowe takie jak żelazo. Produkując przy tym również antybiotyki działające na sprawców chorób bakteryjnych.

BAA może zwalczać inne bakterie glebowe ponieważ genetyczni są bardziej odporne na mechanizmy obronne roślin. Bakterie Bacillus amyloliquefaciens zwiększają mechanizmy obronne roślin i ich odporność. Większe nasilenie czynnika szkodliwego jest potrzebne aby przekształcił się on w widoczne objawy chorobowe i spowodował spadek plonu.

Wpływ na plonowanie roślin

Zwiększona obecność BAA może prowadzić do zwiększenia plonów przy jednoczesnym zmniejszeniu nawożenia.  

– Pomidor uprawiany pod osłonami nawożony 75% dawki i zaszczepiony BAA wykazał wzrost plonów i pobranie azotu (N) i fosforu (P) porównywalne z roślinami niezaszczepionymi i z pełnym nawożeniem.
– Zaszczepione BAA nasiona kukurydzy stymulowały lepiej wzrost roślin kukurydzy w warunkach ograniczonej zawartości fosforu (P) w glebie oraz zmniejszenie toksyn wytwarzanych przez grzyb Fusarium verticillioides, niż z nasion niezaszczepionych.
– Zaszczepione BAA nasiona wykazywały zwiększoną zawartość skłądnikó1) odżywczych w pozostałościach roślinnych (potas [K], fosfor [P], cynk [Zn], żelazo [Fe], miedź [Cu] i mangan [Mn]) oraz w nasionach (potas [K], fosfor [P], żelazo [Fe] i mangan [Mn]) w porównaiu do nasion niezaszczepionych.

Wpływ na nicienie

Przeprowadzone badania wykazały że podczas produkcji pomidora bakterie Bacillus amyloliquefaciens zmniejszyły liczbę jak nicieni oraz osobników dorosłych w glebie.

Wpływ innych środków ochrony roślin na BAA

Herbicydy, nematocydy oraz większość fungicydów nie wpływają na aktywność Bacillus amyloliquefaciens. Preparaty zwalczające choroby bakteryjne oraz fungicydy oparte na miedzi mogą wpływać na BAA lecz je głównie stosuje się nalistnie.

Pamiętać trzeba, że szczep MBI600 bakterii Bacillus amyloliquefaciens ma swoje specyficzne zastosowanie. Jest on przebadany do roślin rzepaku i jego stosowanie w innych uprawach może nie być skuteczne. Z uwagi na to że istnieje wiele rodzajów (szczepów) baterii Bacillus i każdy szczep posiada swoje specyficzne oddziaływanie na inny gatunek rośliny.

Fakty

– BAA jest bakterią glebową tworzącą zarodniki i rozwijającą się najlepiej w pobliżu korzeni
– Zaszczepienie nasion może stymulować wzrost roślin
– Różne gatunki bakterii Bacillus mogą zwalczać patogeniczne bakterie i grzyby, a także minimalizować uszkodzenia powodowane przez grzyby powodujące gnicie korzeni i drobnoustroje grzybopodobne w tym Botrytis, Fusarium, Phytium i Rhizoctonia.
– BAA stosuje się zapobiegawczo, gdyż nie ma in działania interwencyjnego w momencie kiedy są już widoczne objawy chorobowe.
– Efekt działania jest ograniczony i BAA należy stosować w każdym następnym roku.

Z racji na to, że lek dla roślin Integral Pro zawiera żywe bakterie należy zwrócić szczególną uwagę na jego przechowywanie. Nie należy wystawiać opakowań na promieniowanie słoneczne i przechowywać go w temperaturze optymalnej 4-20 °C.


Rekomendacja 5/5

Zalety:

  • Skuteczność działania w optymalnych warunkach glebowych
  • Bezpieczny dla środowiska
  • Jedyna zaprawa fungicydowa w rzepaku jarym i ozimym*
  • Dodatkowo zwiększa odporność rzepaku na szkody powodowane przez pchełki
  • Zawiera żywe bakterie, które są i będą odporne na czynniki chorobotwórcze
  • Wpływa pozytywnie na rozwój rzepaku

Wady:

  • Mała wilgotność gleby zmniejsza skuteczność
  • Czas i warunki przechowywania zaprawionego materiału siewnego może mieć wpływ na skuteczność działania bakterii
  • Warunki przechowywania opakowań mają wpływ na zawarte w nich żywe bakterie

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, zamieszczonych w etykiecie.


Jeśli nie chcesz, aby ominęły Cię kolejne informacje o zachodzących zmianach w wykazie zarejestrowanych środków ochrony roślin zachęcam do śledzenia nas w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz korzystania z wyszukiwarki środków ochrony roślin Agrofy.pl.